Fast Food
Nedir? Zararlı Yönleri Zararları Nelerdir?
Günlük hayatımızın
yoğunluğundan yeterli zaman bulamadığımız durumlarda pratik beslenme amaçlı
tükettiğimiz ve bir beslenme tarzı haline getirdiğimiz Fast food ürünler
hayatımızda her geçen gün giderek daha fazla yer almaktadırlar.
Öncelikle;
Fast Food genel anlamda kısa sürede
hazırlanıp hızlı şekilde servis edilen,ayaküstü veya hazır yenilen yiyeceklere
verilen isimdir.Yaygın olarak hazır yemek diye tabir ettiğimiz fast food un
İngilizce den çevrimi ise fast (çabuk), food (yiyecek) kelimelerinin
birleşmeleriyle oluşmaktadır
Restoranlardan büfelere hatta seyyar satıcılara kadar geniş bir alana
yayılan bu tarz gıdalar çabuk hazırlanışı,pratik ve kolay tüketimi ve gerekirse
paket serviler halinde kişinin ayağına kadar gelmesi gibi nedenlerle günümüzde
oldukça sık tercih edilmektedir.
Peki son derece yaygın olup neredeyse hayatımızın vazgeçilmez bir parçası
haline gelen bu fast food ürünler kapsamına hangi gıdalar girmektedir ?
Fast Food Olarak Adlandırdığımız Yiyeceklere
- Hamburger,
pizza,
- tüm
Asitli içecekler
- Döner,
lahmacun, soğuk sandviçler
- Kızarmış
patates
- Kızarmış
tavuk, balık ekmek
Pizza, simit, tost vb. örnek
verilebilir.
Geleneksel diye tabir edilen tencere yemeklerini bırakıp onların yerine
büyük küçük hepimizin tercih ettiği bu Fast Food ürünlerin Zararlarına ve
vücudumuzda ne gibi rahatsızlıklara neden olabileceklerine gelirsek;
Bilinçli bilinçsiz tükettiğimiz bu fast food tarzı gıdaların çeşitli
besin değerleri yönünden yetersiz oluşu uzun dönemde bazı sağlık
problemlerine neden olabilmektedir. Bu sağlık problemlerinin başında obezite
yani şişmanlık gelmektedir.
Fast-food ürünlerindeki bir diğer önemli sorun ise yüksek enerji içermesi
olup bu enerjinin temelde yağ ve şeker kaynaklı olmasıdır.
Fast-food’ olarak adlandırdığımız gıdalarla orta düzeyde yenen bir öğünün
enerji miktarı 400 ila 1500 kalori arasında değişmektedir.
Fast-food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup bu ürünlerin
sodyum ve özellikle doymuş yağ miktarı, diğer besin öğelerine göre daha
fazladır. Bu durum başta kroner kalp hastalıkları ve kanser olmak üzere, diğer
birçok kronik hastalık için risk oluşturmaktadır.
Yine beslenmedeki posa ve lif içeriğinin yetersizliği bağırsak kanseri
riskini artıran önemli faktörlerdendir.
Fast-food menüleri yüksek miktarda sodyum içermektedir. Bu durum yüksek kan
basıncının oluşmasına neden olmakta ve mide kanseri riskini artırmaktadır.
Fast food içerisine renklendiriciler, aroma arttırıcılar, tatlandırıcılar,
antimikrobiyal maddeler gibi birçok katkı maddeleri de eklenmektedir.Bunların
yanı sıra kullanılan ekstra şeker ve gıda boyası ürünü çekici ve damak tadına
hitap edici hale getirmek için kullanılmaktadır.
Fast foodların besin değeri düşük,kalori oranları yüksek olup bol
miktarda tuz veya şeker içermektedir.
Liften posadan, vitaminden kaliteli proteinden oldukça fakir,ancak karbonhidrat
ve yağ yönünden zengin olan bu gıdalar kan şekeri düzeyimizde ciddi
dalgalanmalara, huysuzluk, yorgunluk ve ekstra şeker yeme eğilimi içine de
girmemize,ayrıca uzun vadede yüksek tansiyon,bölgesel yağlanma,
sinirlilik
ve hırçınlık, hatta kemik erimesi riski ile çocuklarda gelişim bozukluğu
gibi durumlara neden olabilmektedir.
Tüm bu zararlarına rağmen çoğumuzun severek tükettiği bu gıdalar
küçük kaçamaklar olarak kalmalı ve asla tencere yemeklerine rakip konuma
getirilmemelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder